Κόστος Ευκαιρίας

Κεφάλαιο 1: Κόστος Ευκαιρίας (Εναλλακτικό Κόστος)

Εκτύπωση

1.1 Οικονομικοί Τύποι

KEX

1.2 Αριθμητικός Υπολογισμός ΚΕ

 

Το ΚΕ εξ ορισμού είναι αρνητικός αριθμός και οφείλεται στην αρνητική σχέση των δύο αγαθών αφού όταν αυξάνεται η παραγωγή του ενός μειώνεται η παραγωγή του άλλου. Για καθαρά υπολογιστικό λόγο, τα ΔΧ και ΔΨ τα υπολογίζουμε παίρνοντας πάντα τη θετική διαφορά, δηλαδή μεγαλύτερη τιμή – μικρότερη τιμή του πίνακα τόσο για το Χ, όσο και για το Ψ.

Όταν το υπολογίσουμε ανάμεσα σε δύο συνδυασμούς (πχ. Α και Β), τότε για όλους τους ενδιάμεσους συνδυασμούς από αυτούς παραμένει σταθερό.

Όταν επιλέγουμε συνδυασμούς πχ για το ΚΕΧ, τους γράφουμε με τη φορά που το αντίστοιχο αγαθό (Χ) αυξάνεται. Πχ ΚΕΧ (Β-->Α) και όχι (Α-->Β).

 

1.3 Ερμηνεία ΚΕ

 Αφού υπολογίσουμε το ΚΕ, σε αρκετές ασκήσεις θα χρειαστεί να το ερμηνεύσουμε.

Πχ. ΚΕΧ(σε όρους Ψ)  = 4. Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει πως για να παραχθεί μια μονάδα του αγαθού Χ, θυσιάζονται 4 μονάδες του αγαθού Ψ.

 

1.4 Χαρακτηρισμός ΚΕ

 Το ΚΕ το εξετάζουμε (αν αυξάνεται ή μειώνεται) με την ίδια φορά που αυξάνεται η παραγωγή του αντίστοιχου αγαθού του!

Μπορεί να είναι:

Ότι είναι το ΚΕ για το ένα αγαθό (πχ. αυξανόμενο), θα είναι το ίδιο και το ΚΕ για το άλλο αγαθό!

Στην περίπτωση που είναι ΣΤΑΘΕΡΟ, η Καμπύλη Παραγωγικών Δυνατοτήτων είναι ευθεία με αρνητική κλίση και έχει την αλγεβρική μορφή:

Ψ = α + βΧ

 

α > 0 και β < 0 (κλίση ευθείας και επίσης ΚΕΧ)

Πχ. Ψ = 250 – 8Χ

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ΚΕΧ = 8.

 

1.5 Υπολογισμός Ευθείας και Γραφική Απεικόνιση

  (ΣΥΣΤΗΜΑ)

Δημιουργούμε σύστημα 2 εξισώσεων με 2 αγνώστους από τις τιμές των αντίστοιχων μεταβλητών που συνήθως θα δίνονται σε κάποιο πίνακα σε εκφώνηση άσκησης ή κάποιον που φτιάξαμε εμείς με τα δεδομένα της και το λύνουμε.

Συνήθως είναι ασκήσεις που αφορούν εργάτες πχ. Έχουμε 4 εργάτες και ο ένας εργάτης παράγει 5 μονάδες από το προϊόν Χ ή 10 μονάδες από το προϊόν Ψ. Κατασκευάστε την ΚΠΔ και βρείτε την αλγεβρική της μορφή.

Για να σχεδιάσουμε την ευθεία (σε περίπτωση που μας το ζητάει η άσκηση) θα πρέπει να προσδιορίσουμε τα σημεία που τέμνει τους άξονες (οριζόντιο και κάθετο). Αυτό το πετυχαίνουμε μηδενίζοντας μια τη μια μεταβλητή και μια την άλλη.

Πχ. Για Χ = 0, Ψ =…  και για Ψ = 0, Χ=…

X

Right Click

No right click