- Χρήστος Τσακμάκης
1. Ο Προσδιορισμός των Τιμών
- Χρήστος Τσακμάκης
ΣΗΜΕΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΊΑΣ – ΕΛΛΕΊΜΜΑ / ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
Ορισμός: Ονομάζουμε το σημείο (Ε) στο οποίο η ζητούμενη ποσότητα (QD) είναι ίση με την προσφερόμενη ποσότητα (QS) και αντιστοιχεί σε μια και μοναδική τιμή (PE).
Έλλειμμα: Όταν η ζητούμενη ποσότητα είναι μεγαλύτερη από την προσφερόμενη ποσότητα (QD > QS). Η τιμή σε αυτή την περίπτωση έχει την τάση να αυξάνεται μέχρι να φτάσει στην τιμή ισορροπίας όπου και θα εξαλειφθεί το έλλειμμα που υπήρχε. Σε κάθε αύξηση της τιμής, το έλλειμμα μειώνεται.
Πλεόνασμα: Όταν η ζητούμενη ποσότητα είναι μικρότερη από την προσφερόμενη ποσότητα (QD < QS). Η τιμή σε αυτή την περίπτωση έχει την τάση να μειώνεται μέχρι να φτάσει στην τιμή ισορροπίας όπου και θα εξαλειφθεί το πλεόνασμα που υπήρχε. Σε κάθε μείωση της τιμής, το πλεόνασμα μειώνεται.
ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΗΜΕΙΟΥ ΙΣΟΡΡΟΠΊΑΣ
Το σημείο ισορροπίας μεταβάλλεται όταν:
- Μεταβληθεί η καμπύλη ζήτησης (D)
- Μεταβληθεί η καμπύλη προσφοράς (S)
- Μεταβληθούν ταυτόχρονα και οι δύο καμπύλες
Παρατηρήσεις:
- Οι μεταβολές οφείλονται στη μεταβολή κάποιου προσδιοριστικού παράγοντα (είτε ζήτησης είτε προσφοράς) που αντίστοιχα μετατοπίζει την καμπύλη ζήτησης ή προσφοράς.
- Στην ταυτόχρονη μεταβολή, οι καμπύλες ζήτησης και προσφοράς μπορούν να μετατοπιστούν: α) προς την ίδια κατεύθυνση β) προς την αντίθεση κατεύθυνση γ) κατά ίσο ποσοστό ή απόλυτο αριθμό δ) κατά διαφορετικό ποσοστό ή απόλυτο αριθμό.
- Η μετατόπιση των καμπυλών σημαίνει αλλαγή και των αντίστοιχων συναρτήσεων.
- Η μετατόπιση δεν είναι απαραίτητα πάντα παράλληλη.